Hebzucht

Hebzucht

 

Lukas 12:13 Iemand uit de grote groep mensen zei tegen Jezus: “Meester, zeg alstublieft tegen mijn broer dat hij de erfenis met mij moet delen.” 14 Maar Jezus zei tegen hem: “Wie zegt dat Ik jullie rechter of scheidsrechter ben?” 15 En Hij zei tegen de mensen: “Let goed op dat je niet hebzuchtig bent. Want ook als je alles hebt wat je hebben wil, betekent dat niet dat je ook je leven bezit. Je leven is niet van jezelf.”

16 Hij legde hun dat uit met een verhaal: “Er was eens een rijke man. Zijn akkers hadden een grote oogst opgeleverd. 17 En hij dacht bij zichzelf: ‘Wat zal ik doen? Want ik heb geen ruimte genoeg om de hele oogst op te bergen.’ 18 Hij bedacht: ‘Ik weet al iets. Ik zal mijn schuren afbreken en grotere schuren bouwen. Daar zal ik dan al mijn graan en al mijn rijkdommen in opbergen. 19 Nu heb ik heel veel. Het is genoeg voor járen. Nu kan ik rustig aan doen. Ik ga lekker eten en drinken en feestvieren.’ 20 Maar God zei tegen hem: ‘Jij dwaas! Vannacht nog zal je leven van je teruggevraagd worden. En voor wie heb je dan zoveel verzameld?’

21 Zó zal het gaan met de mensen die voor zichzélf schatten verzamelen, maar geen schat hebben bij God.”

We zien hier een man wiens erfenis zijn leven dreigt te verwoesten. Hij is aan het ruziën met zijn broer over die erfenis en hij onderbrak Jezus’ toespraak met het verzoek om tussenbeide te komen en een voor hem gunstige uitspraak te doen in deze rechtszaak.

Jezus laat Zich niet uit het veld slaan. “Wie zegt dat Ik jullie rechter of scheidsrechter ben?”  En dan gebruikt Hij dit voorval om Zijn volgelingen een wijze les te leren. “Let goed op dat je niet hebzuchtig bent. Want ook als je alles hebt wat je hebben wil, betekent dat niet dat je ook je leven bezit. Je leven is niet van jezelf.”

Hebzucht is verschrikkelijk. Jezus zei dat hebzucht een van de dingen is die je onrein maakt.

Markus 7:21 Want dat komt van binnenuit, uit je hart. Daar vandaan komen de slechte gedachten, verkeerde dingen op het gebied van seks, moord, 22 diefstal, ontrouw aan je man of vrouw, hebzucht, slechtheid, bedrog, gebrek aan zelfbeheersing, roddel, kwaadsprekerij, trots, onverstandigheid. 23 Al die slechte dingen komen van binnenuit naar buiten en maken je onrein.

In Romeinen 1:29 lezen we over de mensen die slechte dingen doen en zich niets van God aantrekken: 29 Ze zijn oneerlijk, ontrouw, hebzuchtig en gemeen geworden. Ze zitten vol jaloersheid, moord, ruzie, bedrog en wreedheid

Efeziërs 5:3 Waarschuwt ons: 3 Maar jullie mogen absoluut niet met allerlei vrouwen of mannen naar bed gaan, of allerlei andere verkeerde dingen op het gebied van seks doen. Wees ook niet langer hebzuchtig.

In Kolossenzen 3:5 lezen we: 5 Wees niet langer hebzuchtig, want hebzucht is een afgod.

Geplaatst in Korte Overdenking

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*